Nyest ellen

Védekezés nyest ellen? Elterjedt praktikák nyest ellen és a tapasztalataink mindezekkel kapcsolatban.

Nyest ellen számos olyan “megoldás” kering az interneten amik többségében teljesen haszontalanok és értelmetlenek. Amikor valakinek sikerül pl: vizes flakonnal fellépni a nyest ellen, az biztosan a véletlen műve, ezt rendszeresen tapasztaljuk is. A nyestek elleni módszerek alkalmazásánál alapvető tényező az, hogy egyáltalán hová fészkelték be magukat. Először is nézzük meg azokat a módszereket melyekkel egyáltalán nem szabad próbálkozni. Biztosan csak időhúzás lesz a vége. Az idő pedig lényeges lehet, sok esetben jelentős kártétele miatt. 

Nyest ellen kutyaszőr

Ez a legtöbbször alkalmazott otthoni módszer a nyestek ellen, persze ez a leghatástalanabb is egyben. Nagytestű kutyáktól alapvetően félnek, de azokat könnyen kicselezik. Másrészről a nyestek igen intelligens állatok, hamar rájönnek a veszély valódiságára. A területükre bekerült kutyaszőr még rövid távon sem fogja távol tartani őket. Nagyon hamar felismerik, hogy nincs valós veszély számukra. Véleményünk szerint teljesen felesleges kutyaszőrrel próbálkozni nyestek ellen.

Nyest kiűzés 2 év garanciával. Hívja ügyfélszolgálatunkat bizalommal: +36 30 230 8595

Ultrahangos nyestriasztó

Ultrahangos nyestriasztókkal sajnos nem sikerült semmilyen pozitív eredményt elérnünk. Akadt olyan készülék ami 5-6 napra távol tartotta a nyesteket, állandó búvóhely estén. Négy különböző készüléket teszteltünk, de hosszú távú eredményt nem sikerült elérnünk. Ügyfeleink beszámolói alapján is mondhatjuk, hogy az ultrahangos nyestriasztók nem hatásoska nyestek ellen. Mindazonáltal előfordulhat, hogy valakinek valamilyen körülmények között működött egy bizonyos készülék.

Vizes palackok nyest ellen

Nyestek ellen városi legenda a vizes palack, de a hatásosságát még senki sem bizonyította. Volt rá példa, hogy több kartonnyi vizesüveget kellett lehordanunk a padlásról és összeszednünk az autók körül, természetesen nem véletlenül. A vizes flakonok önmagukban nem képesek elijeszteni a nyesteket. Fészkük környékéről biztosan nem. Autó alá betéve a csörömpölés miatt első alkalommal megriadhat, azután hamar rájön, hogy valójában nincs semmi baj.

Vizelettel nyest ellen

Többen próbálkoztak már rendszeresen vizeletükkel “öntözni” padlásterüket. Esetleg kutyaürüléket hordtak a nyestek búvóhelyére stb. persze eredménytelenül. A nyestek búvóhelyén egyébként is bőven van ürülék és vizelet. Higiéniai okok miatt sem ajánlott ilyen módszerekhez folyamodni. Az ürüléket ugyan a legtöbb esetben össze lehet szedni, fel lehet takarítani, viszont a vizelettel már más a helyzet. A nyestvizelet ( amit szintén egy helyre ürítenek ) lecsoroghat. Többnyire a szigetelőanyagok felfogják a vizeletet, de ha utat talál magának akkor átáztatja a falakat, így a lakótérbe is bejuthat. Anyagi károkat okoz és lakatatlanná tehet helyiségeket, nem beszélve a rendkívül kellemetlen szagról.

Riasztószerek nyest ellen

Kereskedelmi forgalomban számos nyestriasztó vegyület, nyestriasztó szer kapható. Kisebb területeken rövid ideig hatásosak pl: járművek. Hátrányuk, hogy gyorsan elpárolognak, valamint bizonyos felületek, anyagok magukba szívják ezért a szaghatás is hamar elillan. Leggyakrabban a nyest ellen ecettel szoktak még próbálkozni. Amikor az egész ház már tömény ecetszagú, a nyest kiűzése akkor is sikertelen marad. Alapvetően az okozza a nyest kiűzésének sikertelenségét, hogy rendkívül intelligens és rejtekhelyéhez ragaszkodó állat a nyest.

Nyest ellen ecet

Kis területet és nedvszívó anyagoktól mentes felületet kezelhetünk ecetes oldattal. Nyomópumpás flakonba vízzel hígított ecetet kell juttatni a nyestek tartózkodási helyére. Rövid időre “amennyiben ez a cél” el lehet űzni a nyesteket ecettel is. Feltétele azonban, hogy magát az érintett területet tisztítsuk meg. Az idő múlásával rengeteg táplálék maradékot, ürüléket, vizeletet halmoznak fel rejtekhelyükön. A takarítást követően helyezhetjük ki az ecetes oldatot nyest ellen. Természetesen senkit sem szeretnénk biztatni semmilyen vegyszeres, vagy tisztítószeres módszer alkalmazására. Hosszú távon nem működőképes. Nagyobb területek kezelésére pedig egyáltalán nem alkalmasak. A nyest ellen ecettel fellépni kizárólag zárt térben lehet. Edényekben kihelyezett ecetet ( tapasztalataink alapján ) elkerülik, nincs jelentős riasztó hatása. Rosszabb esetben felborítják az edényt, vagy edényeket ami leszivároghat a lakótérbe.

Nyest ellen ragasztó

Ragacsok alkalmazása jelenleg rágcsálók ellen használatosak. Valószínűleg ez esetben sem sokáig lesz megengedett. A ragasztós felületek kihelyezése nyestek ellen nem működőképes. Találkoztunk ugyan néhány próbálkozóval, de nem jártak sikerrel. Hamarabb lehet ragacsokkal cicákat, madarakat, stb. fogni mint nyesteket. A mi véleményük ebben a kérdésben teljesen egyértelmű. Ragasztók alkalmazása gerincesek ellen, NEM

Nyestcsapda

Nyestek kiűzésére és távol tartására legalkalmasabb módszer még mindig az általunk is használt, porozásos technológia. A másik működőképes megoldás a nyestcsapda, tehát a nyest befogása. Több alkalommal is sikerült nyestet fognunk speciális ketrecek segítségével. Nyestcsapdát az alábbiak miatt nem alkalmazzuk kizárólag nagyon indokolt esetben:

  • egy nyest befogására alkalmas
  • tíz esetből nagyjából háromszor működik
  • garanciát nem tudunk rá vállalni
  • a befogott állatot el kell szállítani
  • komoly biztonsági problémák miatt

A legfőbb gond ebben az esetben a garanciavállalás. Mivel a nyestcsapda nem működik mindig minden alkalommal, viszont az általunk elvégzett munkákra kivétel nélkül garanciát vállalunk, így a nyestcsapda kihelyezését csak bizonyos feltételek teljesülése esetén vállaljuk. Nyestcsapda szakszerű telepítése miatt hívja ügyfélszolgálatunkat.

Nyest autóban

Talán az egyik legfelkapottabb téma nyesttel kapcsolatba az autók védelme, főként a motortér védelme. Megoldás az esetek túlnyomó többségében nagyon egyszerű. Egyesek mégis túlbonyolítják, sokszor elképesztő módon. Nyest az autóban akár egyetlen „látogatás” alkalmával is képes jelentős anyagi kárt és baleset veszélyes állapotot előidézni. Megoldási javaslatról bővebben is olvashat.

Nyest megmérgezése

A nyest megmérgezése, kilövése jogszabályba ütközik. Ugyan nem tartoznak a védett fajok közé, de nem is minősülnek kártevőnek. Alapvetően mi a nyest kiűzésében és távol tartásában hiszünk. Egyszerűbb és hatékonyabb, mint nyestcsaládokat megmérgezni. Sokan kérdezik, ezért szeretnénk most tisztába tenni a nyest megmérgezésével kapcsolatos kérdéseket. Fontos leszögezni, hogy sohasem kísérleteztünk az alább leírt módszerek egyikével sem. Évente több száz nyestkiűzést végzünk országszerte. Ügyfeleink beszámolói és próbálkozásai alapján gyűjtött információkat osztjuk most meg Önnel. A nyest megmérgezésére két módszer jöhet számításba. Az egyik a légzésméreg, a másik a táplálékméreg.

Légzésméreg: Akad néhány bátor próbálkozó akik a neyest ellen valamilyen füstöléssel, vagy égetéssel kísérletezik. Ezek a kísérletek zárt térben ( pl. padlás ) történnek. Bár többféle anyag bevetésével találkoztunk már ( pl. kénpor, kénpapír, füsttabletták stb. ) de mind hasztalan volt a tulajdonosok elmondása alapján. Ennek oka, hogy tartós hatása egyiknek sincs. Ellenben tűz- és robbanásveszélyes eljárás. A nyest megmérgezése így ebben a formában nem lehetséges. Megmérgezni ebben az esetben csak magunkat, illetve a család többi tagját tudjuk.

Táplálékméreg: Táplálékméreg alkalmazásával találkozunk legtöbbször. Kültéren és beltéren egyaránt. Vízbe vagy ételbe kevert mérgekkel szoktak próbálkozni általában. Akad viszont olyan is aki rágcsálóirtó szereket szór ki nagy mennyiségben. Ráadásul össze-vissza az ingatlan egész területén. Az ilyen típusú megoldások sem vezetnek eredményre. Ennek oka, hogy a nyest igen okos és gyanakvó állat. Ezen felül rendkívül erős szervezettel rendelkezik. A boltban kapható alacsony hatóanyagtartalmú készítményekből nem, vagy csak nagyon keveset fogyaszt. Blokkot, granulátumot egyáltalán nem eszi meg. Rágcsálóirtó szerek közül néha a pépet elfogyasztja, de nem a mérgezés kialakulásához elegendő mennyiségben. Valószínűleg a rendkívül keserű íz miatt.

Sok olyan mérgező vegyület létezik melyekkel akármelyik élőlénynek halálos mérgezést lehet előidézni. Szándékosan nem kezdünk hosszas felsorolásba. Nem szeretnénk tippeket adni senkinek. Tisztában vagyunk vele, hogy a nyest megmérgezése, vagy befogása mennyire nehézkes. Méreganyagok kihelyezésével általában a tulajdonosok saját háziállataikat ( esetleg a szomszédét ) mérgezik meg. A nyest pedig továbbra is szabadon garázdálkodik a környéken. Lényegében az elsődleges és másodlagos mérgezések elkerülése miatt, ajánlatosabb a nyest kiűzése és távol tartása. A haszon és társállatok biztonsága érdekében forduljon szakemberhez.

 Nyest kiűzés Ügyfélszolgálat

Telefon: +36 30 230 8595
E-mail: info@nyestkiuzes.hu
További információ a témáról: www.nyestkiuzes.hu