Nyest

A nyest megjelenése és életmódja

Testhossza 40–54 cm, farokhossza 22–30 cm, testtömege 1,1-2,3 kg. Karcsú testalkata és viszonylag rövid lábai vannak. Szőrzete barnás színű. Jellegzetessége a nagy fehér mellfolt. Orra világos színű, talppárnái szőrtelenek. A nyest ürüléke jellegzetesen görbült, kb. ceruza vastagságú képlet, 5-8 cm hosszú és magvak találhatóak benne. A legtöbb ürülék a fő búvóhelyén halmozódik fel , de az ürülék-halmok mennyisége egyenes arányban van a terület látogatottságával.

A nyest hangja cincogó, morgó,kaffogó, nyafogó hangokat ad, de acsarkodást a csoportosan kergetőző egyedek keltenek. Párzásuk során , nyávogásszerű, nyújtottabb hang mely a macskákhoz hasonlítható. A nyest az elhagyatott helyeket részesítik előnyben, bejárják a padlást, pincét, garázst, az autók motorterét, a sufnikat, sőt a nyári konyhákat is. Nyest kiűzéssel kapcsolatban részletesen is olvashat.

Nyest életmódja

Az urbanizálódó emlősök közül a nyest alkalmazkodott a legsikeresebben az emberi környezethez. A nyest természetes élőhelye a gazdag cserjeszintű lombhullató erdő, de napjainkban egyre inkább keresi az emberi településeket. A nyestek könnyen ki tudják használni az emberi lakóteret. A fűtött tetőterek, védett padlások megközelíthetetlen zugaiban nyugalmas rejtekhelyet találnak maguknak, ahol más ragadozóktól tökéletesen védve vannak, ráadásul élelemhez is könnyen hozzáférnek. Területüket ürülékükkel, vizeletükkel jelölik, s a birtokbavétel céljával szinte mindent megrágcsálnak, ami körülveszi őket.

Nyest kiűzés 2 év garanciával. Hívja ügyfélszolgálatunkat bizalommal: +36 30 230 8595

A vemhes nőstény kikezdi a szigeteléseket, hogy puha, meleg fészket építsen születendő kölykeinek, a fiatal egyedek játék közben mindent megrágnak, amit érnek. Nyest az autóban,  rendkívüli károkat tehetnek a kocsiban, elrágják a kábeleket, vagy a motorháztetőt belülről borító szigetelést rágcsálják meg. Mit eszik a nyest? Ragadozó létére szívesen eszi a gyümölcsöt (kedvence az eper), egyes időszakokban a gyümölcsök teszik ki táplálékának 80 százalékát.

A nyest kedvenc zsákmányai a rágcsálók és a madarak, de nem veti meg a békákat, a háziállatokat és az ízeltlábúakat sem. A nyest vadászatára jellemző, hogy átharapja az elejtett állat nyakszirtjét, és sokszor csak a fejét rágja le. A nyest nem csak éhségből gyilkol. “ha beszabadul egy tyúkólba a nyest akkor ott óriási vérengzést rendez, de áldozatait nem fogyasztja el”.

Nyestek szaporodása

Magányosan él, csak a nyár közepén esedékes párzási időszakban tartanak együtt. A hímek területe annak adottságaitól függően 12-211 hektár közötti méretű, nyáron a legnagyobb. A hímek territóriuma több nőstényével is átfedő. Bár éjszakai állat, a párzási időszakban nappal is láthatók. Mivel a megtermékenyült peték késleltetetten ágyazódnak be az anyaméhbe, az ellés nem következik be a következő tavasz előtt. A vemhesség teljes ideje 230-275 nap, míg a valódi terhesség mindössze egy hónap. Az alom általában 3-4 vak, szőrtelen kölyökből áll, de esetenként 8 is előfordulhat. A kölykök két hónapos korukban már elkezdenek vadászni tanulni, majd 15-27 hónapos korukban válnak ivaréretté.

A természetes körülmények között 3 év a várható átlagos élettartamuk, vadon maximum 10 évig élnek, fogságban 18 év a csúcs. Párzási időszaka különösen zajos, de mozgalmas az ellést követő néhány hónap is, amikor a nyestkölykök nagy hancúrozással készülnek az önálló vadászatra. Részletesen Wikipédia

Nyest vagy Nyuszt

Testhossza 43–51 cm, farokhossza 20–26 cm, tömege 1,8 kilogrammig terjedhet. Torka és melltájéka narancssárga színű, ez különbözteti meg a nyesttől, amelynél ez fehér színű. Szőrzete a test többi részén barna, farka bozontos és hosszú. Mellfoltja a has felé pöttyökre eshet szét, de sohasem ágazik el villásan, mint a nyestnél. Füle kiemelkedik, lába rövid, talpa szőrös. Erős karmaival könnyedén mászik a fán, közben a farkával biztosítja az egyensúlyát.

 Nyest kiűzés Ügyfélszolgálat

Telefon: +36 30 230 8595
E-mail: info@nyestkiuzes.hu
További információ a témáról: www.nyestkiuzes.hu